Proponujemy Wam przepis na grzybowe risotto z truflami, które możecie wykonać zawsze, niezależnie od sezonu truflowego. Wszystko to dzięki truflowym przetworom pochodzącym z renomowanej włoskiej firmy Giuliano Tartufi. Żeby sprawić sobie tę przyjemność wystarczy trochę pieczarek, dobry ryż i pasta truflowa. Wszystko to dostaniecie w naszych delikatesach, ale potrzebnych będzie jeszcze parę innych drobiazgów, ale to już rzeczy które każdy ma swojej kuchni zawsze:)
Sposób przygotowania
1. Namoczyć w wodzie suszone grzyby
2. Zeszklić na oliwie cebulę
3. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, ryż i rozmaryn
4. Smażyć jeszcze chwilę, dodać wino i namoczone grzyby wraz z wodą
5. Całość dusić, dolewając stopniowo bulionu i ciągle mieszać
6. Pod koniec dodać pastę truflową, masło, natkę i starty Grana Padano
7. Gotować jeszcze kilka minut, mieszając i dolewając bulion do właściwej konsystencji
Składniki dla dwóch osób:
160 g ryżu Carnaroli
1/2 słoiczka kremu z trufli (Giuliano Tartufi)
150 g pieczarek
kilka suszonych grzybów
1 nieduża cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
ok 500 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
50 masła
kilka łyżek tartego Grana Padano
2 łyżki oliwy
Wskazówki szefa:
1. Najważniejsze w risotto jest ciągłe mieszanie i stopniowe dolewanie bulionu dzięki czemu
wytrącona z ryżu mąka wytworzy właściwą konsystencję, a tę Włosi porównują do lawy Wezuwiusza
2. Pamiętajcie, żeby nie rozgotować ryżu na masę, musi być lekko al dente
3. Ilość dodanej w przepisie pasty truflowej jest umowna i można jej dodać dużo więcej,
trufli nigdy nie za dużo. Najlepiej oczywiście jeszcze posypać wszystko świeżymi truflami.
Powodzenia:)