Risotto z grzybami i truflą
   01/16/2022 16:49:29
Risotto z grzybami i truflą

Proponujemy Wam przepis na grzybowe risotto z truflami, które możecie wykonać zawsze, niezależnie od sezonu truflowego. Wszystko to dzięki truflowym przetworom pochodzącym z renomowanej włoskiej firmy Giuliano Tartufi. Żeby sprawić sobie tę przyjemność wystarczy trochę pieczarek, dobry ryż i pasta truflowa. Wszystko to dostaniecie w naszych delikatesach, ale potrzebnych będzie jeszcze parę innych drobiazgów, ale to już rzeczy które każdy ma swojej kuchni zawsze:)

 

 

Sposób przygotowania

1. Namoczyć w wodzie suszone grzyby

2. Zeszklić na oliwie cebulę

3. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, ryż i rozmaryn

4. Smażyć jeszcze chwilę, dodać wino i namoczone grzyby wraz z wodą

 

 

5. Całość dusić, dolewając stopniowo bulionu i ciągle mieszać

6. Pod koniec dodać pastę truflową, masło, natkę i starty Grana Padano

7. Gotować jeszcze kilka minut, mieszając i dolewając bulion do właściwej konsystencji

 

 

Składniki dla dwóch osób:

160 g ryżu Carnaroli

1/2 słoiczka kremu z trufli (Giuliano Tartufi)

150 g pieczarek

kilka suszonych grzybów

1 nieduża cebula

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

ok 500 ml bulionu warzywnego

50 ml białego wina

50 masła

kilka łyżek tartego Grana Padano

2 łyżki oliwy

 

 

Wskazówki szefa:

1. Najważniejsze w risotto jest ciągłe mieszanie i stopniowe dolewanie bulionu dzięki czemu

wytrącona z ryżu mąka wytworzy właściwą konsystencję, a tę Włosi porównują do lawy Wezuwiusza

2. Pamiętajcie, żeby nie rozgotować ryżu na masę, musi być lekko al dente

3. Ilość dodanej w przepisie pasty truflowej jest umowna i można jej dodać dużo więcej,

trufli nigdy nie za dużo. Najlepiej oczywiście jeszcze posypać wszystko świeżymi truflami.

Powodzenia:)

Comments

Log in or register to post comments