Spaghetti alla Carbonara
   01/21/2022 19:39:02
Spaghetti alla Carbonara

Podobno prawdziwych przepisów na carbonarę jest tyle ile włoskich domów. Ale nie jest to prawdą, bo są pewne zasady w przygotowywaniu tego dania, których się nie łamie. Oczywiście pod warunkiem, że chcemy jeść carbonarę, a nie jajecznicę z makaronem lub makaron z sosem śmietanowym ala carbonara. Jak na włoską kuchnię przystało sekret tego dania tkwi w niewielkiej ilości składników użytych do jego wykonania, czyli boczek, żółtka, pecorino, sól i pieprz. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany, czosnku, cebuli czy innych dodatków. Można za to zmieszać Pecorino z Grana Padano albo dodać natkę pietruszki.

Zaprszam więc do zrobienia prawdziwej włoskiej carbonary

 

Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę na spaghetti

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone w kostkę lub w paski Guanciale

3. Smażyć na wolnym ogniu wytapiając tłuszcz, aż uzyska złoty kolor i odstawić

4. W międzyczasie wrzucić do gotującej osolonej wody makaron i gotować do „al dente”

5. Podczas gotowania makaronu wymieszać zółtka z połową sera, wodą, pieprzem i natką

  

 

7. Dodać masę zółtkowo serewą i mieszać na wolnym ogniu aż uzyska kremową konsystencję

8. W razie potrzeby dolać trochę wody z makaronu, doprawić solą.

9. Wyłożyć na talerze posypując pozostałym serem

 

 

Składniki dla dwóch osób:

160g spaghetti Granano

100g guanciale lub pancetty

4 zółtka

50 g tartego sera (25 Pecorino Romano /25 Grana Padano

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

50 ml wody

sól, grubo mielony pieprz

 

Wskazówki szefa:

1. Ważne aby guanciale smażyć na małym ogniu 

2. Po wlaniu żółtkowo serowego sosu należy zmniejszyć lub wyłączyć gaz, żeby żółtka się nie ścięły 

3. Idealna carbonara ma kremowy sos i chrupiące skwarki 

4. Podawać od razu po przyrządzeniu, pozostawienie dania na patelni choćby na kilka minut bezpowrotnie je            zniszczy

5. Bazą do carbonary jest guanciale, pancetta, nigdy wędzony boczek

Comments

Log in or register to post comments