Gnocchi to nie tylko zwykłe kulki ziemniaczane. Ich ciasto może zawierać różne dodatki; mogą być barwione, albo nadziewane. Te które prezentujemy dziś nadziane kozim serem i truflami. Zaraz po wyprodukowaniu zostały szokowo zamrożone, dzięki czemu nie straciły swoich właściwości. Same w sobie są bardzo smaczne, ale z dodatkiem odpowiedniego sosu robią się obłędne. Nasz sos bazuje na świeżych pomidorach bazylii i maśle. Przygotowanie z nich dania zajmie Wam dosłownie 15 min. a same gnocchi gotują się dosłownie kilka minut.
Sposób przygotowania:
1. Zagotować wodę na gnocchi
2. Zeszklić czosnek na oliwie
3. Dodać pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora
4. Smażyć kilka minut
5. Dodać masło i posiekaną świeżą bazylię, kilka łyżek wody i dusić jeszcze chwilę
6. Wrzucić gnocchi do gotującej wody
7. Po ich wypłynięciu dodać do sosu i od razu podawać
Można dodać Parmigiano Reggiano albo Grana Padano
.
Składniki dla dwóch, trzech osób:
1 paczka gnocchów 500g
1 duży pomidor (lub dwa mnijesze)
1 garstka liści świeżej bazylii
2,3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy EV
sól, pieprz