Gnocchi z kozim serem i truflami
   12/21/2021 01:14:36
Gnocchi z kozim serem i truflami

Gnocchi to nie tylko zwykłe kulki ziemniaczane. Ich ciasto może zawierać różne dodatki; mogą być barwione, albo nadziewane. Te które prezentujemy dziś nadziane kozim serem i truflami. Zaraz po wyprodukowaniu zostały szokowo zamrożone, dzięki czemu nie straciły swoich właściwości. Same w sobie są bardzo smaczne, ale z dodatkiem odpowiedniego sosu robią się obłędne. Nasz sos bazuje na świeżych pomidorach bazylii i maśle. Przygotowanie z nich dania zajmie Wam dosłownie 15 min. a same gnocchi gotują się dosłownie kilka minut.

Sposób przygotowania:   

    

1. Zagotować wodę na gnocchi

2. Zeszklić czosnek na oliwie

3. Dodać pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora

4. Smażyć kilka minut

5. Dodać masło i posiekaną świeżą bazylię, kilka łyżek wody i dusić jeszcze chwilę

6. Wrzucić gnocchi do gotującej wody

7. Po ich wypłynięciu dodać do sosu i od razu podawać   

    

Można dodać Parmigiano Reggiano albo Grana Padano

.

Składniki dla dwóch, trzech osób:

    

1 paczka gnocchów 500g

1 duży pomidor (lub dwa mnijesze)

1 garstka liści świeżej bazylii

2,3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy EV

sól, pieprz

Comments

Log in or register to post comments