Gnocchi alla sorrentina
   01/05/2022 15:34:00
Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina to gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorami. Ich klasyczna wersja pochodzi z regionu Kampania, i jest bardzo popularna w całej Italii. My nieco ją zmieniliśmy dodając prosciutto crudo.  Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu składników. Oczywiście wszystkie potrzebne produkty  znajdziecie w naszych sklepach, a wykonanie nie powinno Wam zająć więcej niż 40 min, łącznie z zapiekaniem. Można je zrobić tak jak my w naczyniu na pojedynczą porcję, albo w większym na wiele i nakładać porcje na talerze. Podane w przepisie Grana Padano może zastąpić Parmigiano Regiano lub Pecorino, co kto lubi. 

Powodzenia:)

Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 220 C

2. Zeszklić czosnek na patelni

3. Dodać pulpę pomidorową, przyprawić solą i cukrem

4. Gotować klika minut na małym ogniu, pod koniec dodając bazylię

5. Gnocchi wrzucić na gotującą się i osoloną wodę i gotować do ich wypłynięcia

6. Odcedzić gnocchi i wymieszać je z sosem pomidorowym

7. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego

8. Dodać do środka kawałki mozzarelli i Grana Padano

9. Zapiekać w piekarniku 220 C ok 7-10 min, aż całość zacznie się rumienić.

10. Po wyciągnięciu z piekarnika położyć plastry prosciutto crudo

Składniki dla dwóch osób:

ok 400 g gnocchów ziemniaczanych

ok 250 g pulpy pomidorowej

100 – 125 g mozzarelli

2 – 4 łyżki Grana Padano

2 plasterki prosciutto crudo

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy EV

liście świeżej bazylii

szczypta soli

szczypta cukru

Comments

Log in or register to post comments