Gnocchi alla sorrentina to gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorami. Ich klasyczna wersja pochodzi z regionu Kampania, i jest bardzo popularna w całej Italii. My nieco ją zmieniliśmy dodając prosciutto crudo. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu składników. Oczywiście wszystkie potrzebne produkty znajdziecie w naszych sklepach, a wykonanie nie powinno Wam zająć więcej niż 40 min, łącznie z zapiekaniem. Można je zrobić tak jak my w naczyniu na pojedynczą porcję, albo w większym na wiele i nakładać porcje na talerze. Podane w przepisie Grana Padano może zastąpić Parmigiano Regiano lub Pecorino, co kto lubi.
Powodzenia:)
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 220 C
2. Zeszklić czosnek na patelni
3. Dodać pulpę pomidorową, przyprawić solą i cukrem
4. Gotować klika minut na małym ogniu, pod koniec dodając bazylię
5. Gnocchi wrzucić na gotującą się i osoloną wodę i gotować do ich wypłynięcia
6. Odcedzić gnocchi i wymieszać je z sosem pomidorowym
7. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego
8. Dodać do środka kawałki mozzarelli i Grana Padano
9. Zapiekać w piekarniku 220 C ok 7-10 min, aż całość zacznie się rumienić.
10. Po wyciągnięciu z piekarnika położyć plastry prosciutto crudo
Składniki dla dwóch osób:
ok 400 g gnocchów ziemniaczanych
ok 250 g pulpy pomidorowej
100 – 125 g mozzarelli
2 – 4 łyżki Grana Padano
2 plasterki prosciutto crudo
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy EV
liście świeżej bazylii
szczypta soli
szczypta cukru