Burrata di bufala al forno
   01/27/2022 12:59:20
Burrata di bufala al forno

Burratę jemy przeważnie na zimno w formie sałatki, ale równie dobra może być na ciepło. Zapiekana przez klika minut w wysokiej temperaturze nie traci swoich właściwości. Po jej przekrojeniu wypływa ciepła śmietanka, która idealnie łączy się z chrupiącymi kawałkami chleba, lekko podpieczonymi pomidorkami i oliwą. Przygotowanie takiej przystawki zajmie Wam dosłownie 10 min.

 

 Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 220 C

2. Owinąć burratę w plasterek wędliny

3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym

4. Dodać pokrojone pomidorki i kawałki chleba

5. Skropić oliwą i zapiekać ok 8 min, aż zacznie się rumienić

 

 

Składniki na 1 porcję:

1 szt. burraty di bufala

1 plasterek specku lub szynki parmeńskiej

klika pomidorków koktajlowych

kawałki chleba, bułki lub ciabaty

oliwa EV

 

Wskazówki szefa:

Speck można zastąpić szynką parmeńską

Zamiast burraty można użyć mozzarelli

Comments

Log in or register to post comments