Burratę jemy przeważnie na zimno w formie sałatki, ale równie dobra może być na ciepło. Zapiekana przez klika minut w wysokiej temperaturze nie traci swoich właściwości. Po jej przekrojeniu wypływa ciepła śmietanka, która idealnie łączy się z chrupiącymi kawałkami chleba, lekko podpieczonymi pomidorkami i oliwą. Przygotowanie takiej przystawki zajmie Wam dosłownie 10 min.
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 220 C
2. Owinąć burratę w plasterek wędliny
3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
4. Dodać pokrojone pomidorki i kawałki chleba
5. Skropić oliwą i zapiekać ok 8 min, aż zacznie się rumienić
Składniki na 1 porcję:
1 szt. burraty di bufala
1 plasterek specku lub szynki parmeńskiej
klika pomidorków koktajlowych
kawałki chleba, bułki lub ciabaty
oliwa EV
Wskazówki szefa:
Speck można zastąpić szynką parmeńską
Zamiast burraty można użyć mozzarelli